Namasté

Våra älskade djur tar allt större plats i våra liv- På facebook är det fullt med bilder på gulliga djur, samma sak i kvällstidningarna. Ibland får katten Murre och hunden Kurre större bild än krig o katastrofer. Djuren talar till oss, de öppnar våra hjärtan och finns där med outsinlig kärlek, därför älskar vi dem så mycket. Kommer ihåg när det var en liten noshörningsunge som var sjuk- Det skapade nästan landssorg. Att vi bryr oss, engagerar oss och älskar våra djur är det inga tvivel om.

Samtidigt- Köttätandet har blivit trendigt igen, kött (djur) massproduceras i fabriker där de mest osmakliga scenarier tar plats. Hur många orkar bry sig och engagera sig i detta? Samma små söta lammungar, kalvar, griskultingar, hästar, kossor, kaniner , som pryder våra gulliga anektodet på facebook, lever ett kort plågsamt liv och dödas sedan för att hamna på extrapris i mataffären och slutligen på vår tallrik...I andra länder är det andra delikatesser på borden- hundar, katter, delfiner och apor, det som vi tycker är osmakligt men egentligen har ju alla samma värde, eller ?

MUMS...eller ? Om vi verkligen satte oss in i vad som pågick bakom lyckta dörrar skulle kanske aptiten på dessa små sötnosar inte vara fullt så stor...
Jag kan till viss del förstå att vi är blandkostare och att vi även behöver animaliskt protein, men denna massindustri har tagit propotioner som inte bara drabbar djuren, utan även vår egen och planetens hälsa. Så varför sån liten debatt och ställningstagande kring detta?

I yogans värld är det första steget till Yoga: icke-våld/ahimsa
. Att utöva våld mot andra individer och samtidigt utöva yoga är inte möjligt och man ska hård-dra filosofin och titta ärligt på vad budskapet innebär. Kanske är det inte möjligt för alla att leva så strikt, men budskapet borde ändå begrundas djupare för alla som gör anspråk på att utöva yoga ( och alla andra också..), tycker jag, vad tycker du?

Kanske kan man börja ställa högre krav på djurfarmer och producenter av kött. Äta mer vilt och fisk. Eller kanske ersätta många måltider med rolig, färgglad och näringsrik veg. mat. Ofta tror vi ju att det är kött som behövs för att vi helt enkelt inte är vana vid alternativ. Men de flesta som blivit bjudna på tex mina veg måltider brukar inte sakna köttet. Naturligtvis tycker inte jag om att döma andras matvanor ock brukar hålla mig ifrån det , men känner att ämnet är alltför starkt och smärtsamt att ignorera. En film som berört mig djupt är "Earthlings"- Joaquim Phoenix prisbelönta mästerverk som verkligen går på djupet med omfattningen av jordens problem...Snälla, snälla se den...Och snälla, snälla gärna din åsikt!!

Du kan ladda ner filmen GRATIS på www.earthlings.com

Frid & Kärlek åt alla varelser överallt-Kramar Lou